Tandlægeskræk

Tandcare hjælper med håndtering af din tandlægeskræk
Vi har stort fokus på at hjælpe dig med tandlægeskræk på bedste vis

Test din tandlægeskræk

Tandlægeforeningen har lavet en test, som du kan tage, hvis du vil have et billede af omfanget af din tandlægeskræk.

Du kan nemt teste din tandlægeskræk lige her

Tag gerne testen med dine svar med til din næste konsultation hos Tandcare. Så tager vi udgangspunkt i den i vores samtale med dig. På den måde kan vi sikre os, at vi tager bedst mulig højde for din tandlægeskræk.

Kom ud af den onde cirkel, som tandlægeskræk skaber

Næsten halvdelen af den danske befolkning er nervøse for at gå til tandlægen. Og så er der dem, der er så angste, at de holder sig mest muligt væk. Men det er ikke umuligt at gøre noget ved sin tandlægeskræk.

Sætter du dig i tandlægestolen med svedige håndflader og bankende hjerte? Så hører du til de 40 pct. af den danske befolkning, der er almindeligt nervøse eller bange for at gå til tandlægen. Men for hver tiende dansker drejer det sig ikke bare om almindelig nervøsitet.
Her er tandlægeskræk så udtalt, at man fuldstændig undgår behandling eller udsætter den i årevis.
Angsten er blevet til en fobi over for tandbehandling eller odontofobi, som det også kaldes. Når man først har fået tandlægeskræk, bliver det let en ond cirkel.

Man får skader på tænderne, fordi man undgår tandlægen. Det fører til dårlig samvittighed, som så igen forstærker tandlægeskrækken, og det er ingen hemmelighed, at dårlige tænder giver forringet livskvalitet.


De fleste, der er bange for at gå til tandlæge, tilskriver det dårlige oplevelser ved tidligere tandlægebehandling – ofte i barndommen.


Få hjælp til din tandlægeskræk

Erkend din angst. Husk, at du er en af de mange, der er bange – og det er ikke flovt at være bange. Fortæl tandlægen, når du er bange.
Stil krav til tandlægen. Lav præcise aftaler om behandlingen, så I har de samme forventninger. Bed ham eller hende holde pauser, hvis du har brug for det. Du har ret til at være med til at bestemme behandlingstempoet.

Det er vigtigt at møde veludhvilet op til behandling. Vælg den bedste behandlingstid for dig, hvor du er udhvilet, eller hvor tandlægen har mindst travlt.
Hvis du ved, at du lider af tandlægeskræk, så kan du med fordel forberede dig ved at indøve en eller anden form for afslapningsøvelse. Har du lært afspændingsøvelser, kan du også anvende disse teknikker i tandlægestolen. Brug f.eks. musik specielt til afslapning efter aftale med tandlægen. Mange tandlæger har MP3-afspiller med musik. Eller brug din egen musik.

Sig fra, når det gør ondt. Husk, at du er den eneste, der ved, hvornår det gør ondt. Bed om lokalbedøvelse eller lattergas, når du har brug for det.

Det er i orden at bede tandlægen om et håndspejl, hvis du gerne vil følge med i, hvad tandlægen laver. Tag en ven/veninde med til tandbehandling, hvis det gør dig mere tryg. Tal med tandlægen om, at du har tandlægeskræk. Forvent, at han eller hun forstår dig.

For at opbygge gode vaner og for at markere din vilje til at vedligeholde et tillidsforhold så gå hyppigt til tandlæge. Overhold de aftalte tidspunkter og meld kun afbud i god tid, hvis det bliver absolut nødvendigt.

Behandling af tandlægeskræk

Tro og tillid er vigtigst. De fleste, der er bange for at gå til tandlæge, tilskriver det dårlige oplevelser ved tidligere tandlægebehandling – ofte i barndommen, ofte forbundet med stor smerte og fornemmelse af magtesløshed. Tandlægesituationen er meget speciel, fordi munden har en masse symbolske associationer. Og så er munden det mest følsomme område på hele kroppen.

Munden bruges til mange ting: Til at kommunikere med, spise med, vise kærlighed med. Når der så pludselig er én, der vil bruge den som arbejdsplads, kan det virke grænseoverskridende.
Vi forsøger, ved hjælp af samtaler, at få struktur på det kaos, man som patient med tandlægeskræk føler. Målet med den rolige opstart er at udrydde anspændtheden og få opbygget en tillid mellem patienten og behandleren. Vi tilbyder gerne akupunkturbehandling til at hjælpe med at slappe af.

Det tager tid at bearbejde tandlægeskræk. Hvis man bagefter kun går til tandlægen hvert år eller hvert andet år, så glemmer man det, man har lært. Derfor anbefaler vi vores patienter at komme på besøg lidt oftere.

Nogle med tandlægeskræk trøster sig med, at fremtidens tandpleje foregår med laserbor og andre højteknologiske remedier. Og at man derved bare kan bygge tænder op igen.

Det lyder så let, men har dybest set ikke noget med fobien at gøre. Når man har en fobi, så er det kun menneske over for menneske, der kan løse problemet, derfor sætter vi en stor ære i at skabe et uformelt miljø, hvor tilliden kommer i første række og det er mere end okay at stille spørgsmål, så vi sammen kan finde årsagen. Vi gør vores for på bedst mulig vis at give dig hjælp til din tandlægeskræk, så du får den bedst tænkelige oplevelse.

Du tager kontrollen