Hjemmetandpleje

De oftest forekommende sygdomme i mundhulen er caries og tandkødsbetændelse.


Man skal børste sine tænder 2 gange  – og rengøre mellem tænderne 1 gang – dagligt


Tandbørstning:
Brug en blød børste, hårde børster slider for meget på tænder og tandkød. Børst med små cirkelbevægelser lige på tandkødsranden. Start med de svære steder – yderst og bagest i overkæben, indvendigt langs kindtænderne i underkæben. Man skal børste i minium 2 min. Og det er mest effektivt at bruge en elektrisk tandbørste med roterende hoved. Så det kan være en rigtig god investering.

Tandtråd:
Man skal bruge en flad tandtråd med voks. Tag et stykke på ca. 40 cm rul enderne rundt om langemand på begge hænder et lille stykke – ca. 2 cm – spændes ud over pegefingrene eller tommelfingrene. Fil med tråden så den glider ned i tandmellemrummet. Fil derefter langs den ene tand 3-4 gange og så på den anden tand – tråden skal ned under tandkødet. Så filer man tråden ud igen. Flyt frem til et frisk stykke tråd når tråden har været inde i 2-3 mellemrum, eller hvis den begynder at trevle. Det er svært i starten, men øvelsen kommer hurtigt, og så tager det bare 2 minutter at komme hele vejen rundt. Én gang om dagen er nok – helst om aftenen.

Der findes på markedet mange hjælpemidler, hvis man har svært ved at bruge tandtråd. Spørg på klinikken. Vi giver dig gerne et godt råd.

Softpicks / mellemrumsbørste:
Har man meget plads mellem tænderne kan man i stedet for tråden bruge mellemrumsbørster.  Mellemrumsbørsten føres ind i mellemrummet mellem tænderne, dernæst ind og ud ca. 8 gange i hvert mellemrum (gerne fra flere vinkler). Evt. kan metoderne kombineres hvis man har både store og små mellemrum.