Parodontitis

Hvad er Parodontitis (Tandkøbsbetændelse)?

Parodontitis, også kendt som tandkødsbetændelse, er en alvorlig bakterieinfektion, der påvirker vævet omkring tænderne. Det spreder sig til de dybere liggende væv, dvs. ned omkring tandroden. Det er en form for parodontal sygdom, der kan føre til tab af tandens rodhindefibre og tandstøtte. Tandkødslommen bliver således dybere, og tanden sidder ikke længere lige så godt fast. I værste fald fører det til alvorlige komplikationer såsom infektioner i kæbeknoglen og nedbrydning af knoglen.

Med andre ord kan tandkødsbetændelse, der ikke behandles, udvikle sig til parodontitis. Og jo mere alvorlig parodontitis, jo dybere bliver tandkødslommerne – og jo mere løse bliver tænderne.

Årsager til parodontitis?

Hovedårsagen til parodontitis er opbygning af plak, som er en klæbrig, farveløs film af bakterier, der dannes konstant på tænderne. Når plakken ikke fjernes ordentligt gennem daglig tandbørstning og brug af mellemrumsbørster, kan denne hærde og danne tandsten, som yderligere irriterer tandkødet og kun kan fjernes af professionel tandrensning.

Andre faktorer, der kan øge risikoen for parodontitis, inkluderer rygning, genetik, dårlig kost, hormonelle ændringer (såsom under graviditet eller i overgangsalderen), visse medicinske tilstande (såsom diabetes) og medicin (såsom  fx antidepressiva , blodtryksmedicin og antiepileptika).

Behandlingsmuligheder for Parodontitis

Behandlingen af parodontitis afhænger af sygdommens sværhedsgrad. I de tidlige stadier kan parodontitis kontrolleres med grundlæggende tandpleje, herunder regelmæssig tandbørstning, brug af mellemrumsbørster og jævnlige parodontitisbehandlinger hos din tandlæge.

For mere avancerede tilfælde kan tandlægen anbefale dybere rengøringsteknikker såsom scaling og rodplanering for at fjerne plak og tandsten fra overfladen af tænderne og under tandkødet.

Når du får foretaget parodontitisbehandling hos tandlægen, fjernes tandsten og bakterier i tandkødslommen, og rodoverfladerne afglattes. Hvis tandkødet og tænderne er ømme, kan det være nødvendigt at lokalbedøve. Desuden instruerer tandlægen dig i, hvordan tænderne skal holdes rene, så sygdommen ikke udvikler sig yderligere.

Hvis tandkødslommerne er meget dybe, kan det for at stoppe sygdommens yderligere udvikling være nødvendigt at foretage en tandkødsoperation – også kaldet en parodontitisoperation. En tandkødsoperation foretages altid under lokalbedøvelse. Indgrebet er normalt ret beskedent og uden større ubehag bagefter. I nogle tilfælde kan kirurgi være nødvendig for at reparere skader på tandkødet eller kæbeknoglen.

Efter en parodontitisbehandling er det vigtigt hurtigst muligt at komme i gang med tandbørsten igen, så tandsættet holdes helt rent.

Det er vigtigt at søge professionel behandling, da ubehandlet parodontitis kan føre til irreversible skader på tandkødet og tandstøtten, hvilket kan resultere i tab af tænder og andre alvorlige komplikationer. Læs mere om akut tandlæge her.

Hvem rammes af Parodontitis

Tandkødsbetændelse og parodontitis er blandt de mest almindelige sygdomme hos mennesker generelt. Undersøgelser viser, at 90% af personer i 20-års alderen har tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse udvikler sig ofte ubemærket til parodontitis.

Parodontitis bliver mere alvorlig, og modstanden mod sygdommen mindskes, hvis den udvikler sig tidligt i livet. Det forekommer typisk hos personer i alderen 30-40 år og er den mest almindelige årsag til tandtab efter 40-års alderen.

Du har særlig risiko for at udvikle parodontitis, hvis du:

  • Ryger
  • Er arveligt disponeret
  • Har dårlig mundhygiejne
  • Har systemiske sygdomme, fx diabetes
  • Har nedsat immunforsvar
  • Lider af stress
  • Lider af mundtørhed

Udsigter ved diagnosen Parodontitis

Hvis man bliver diagnosticeret med parodontitis, er udsigterne afhængige af flere faktorer, herunder sygdommens sværhedsgrad, patientens generelle helbred og hvor godt de følger behandlingsplanen.

Ved tidlig diagnose og effektiv behandling kan mange tilfælde af parodontitis kontrolleres og standses, hvilket kan bevare tænderne og forhindre yderligere skade. Dog kan avancerede tilfælde kræve mere omfattende behandling og muligvis kirurgi for at bevare tandstøtten og forhindre tandtab.

Det er vigtigt at forstå, at parodontitis er en kronisk tilstand, og selvom behandlingen kan hjælpe med at kontrollere sygdommen, kræver det fortsat omhyggelig tandpleje og regelmæssig opfølgning hos tandlægen for at opretholde god oral sundhed på lang sigt.

Hvad sker, hvis der ikke gives behandling?

Når parodontitis udvikler sig, vil tænderne gradvist miste deres fæste og til sidst falde ud.

Er det muligt at genskabe Sundt tandkød?

Behandling af parodontitis kan resultere i sundt tandkød igen, men det tabte fæste, som tænderne har lidt på grund af betændelsen, kan ikke gendannes. Dette indebærer, at løse tænder i visse tilfælde kan blive mere stabile, hvis de behandles, og hvis der gøres en indsats fra patientens side.

For at forhindre sygdommens fremgang, er det vigtigt at følge disse tre råd:

  • Vær meget omhyggelig med mundhygiejnen og følg tandlægens anvisninger til grundig tandbørstning og brug af yderligere hjælpemidler som tandtråd eller interdentalbørster.
  • Modtag regelmæssig parodontal behandling hos tandlægen. Overhold de intervaller der er anbefalet fra tandlægen.
  • Stop med at ryge.

Det er afgørende at følge alle tre råd, da manglende overholdelse, f.eks. utilstrækkelig tandhygiejne mellem tandlægebesøgene, kan resultere i, at parodontitisbehandlingen kun forsinke sygdommens progression i stedet for at stoppe den.

Da parodontitis er en kronisk sygdom, er der desværre altid risiko for, at sygdommen kan blusse op igen, især hvis tandplejen forsømmes det mindste.

 

Kontakt os i dag på tlf. 75 12 21 08 og lad os finde en tid til din behandling.
Du kan også kontakte os pr. e-mail: info@tandcare.dk.